propolis brut albina

Datorita proprietatilor sale tamaduitoare, propolisul a fost utilizat din cele mai vechi timpuri la vindecarea ranilor, fiind singurul antibiotic natural, folosit ca atare şi de catre albine. Denumirea de „propolis” provine de la cuvintele grecesti pro [pentru] si polis [cetate] si ar putea fi tradus liber ca „partea dinaintea cetatii”. Propolisul este un complex de substante rasinoase, lipicioase, de culoare verde-bruna sau cafenie, cu aroma placuta de rasina si balsamuri, destinat apararii stupului, in special, in vederea iernarii.

Este prelucrat de albinele lucratoare dupa recoltarea unor produse biologice din specii de arbori care produc secretii rasinoase şi anume din mugurii unor copaci, tulpini, ramuri tinere, petiolul frunzelor si scoarta. La aceasta materie rasinoasa, albina adauga secretiile glandelor salivare care contin enzime, ceara si alti compusi biochimici.


Propolisul contine  50-55% rasini şi balsamuri, 20-30% ceruri, 15% uleiuri eterice si 5% polen. Deasemenea, in cantitati mici se mai gasesc aminoacizi, acizi organici (cinamic, cafeic, ferulic), vitamine (A, B, D, E, PP), enzime, hormoni naturali, flavone, flavonoizi, precum si un complex de saruri minerale (Fe, Zn, Cu, Co, Mn, Mo, Al, Ca, siliciu, bariu, vanadiu). De amintit faptul ca acidul ferulic este un puternic bactericid, distrugand germenii Gram-pozitiv şi Gram-negativ.

propolis intre rame

Propolisul este un bun antioxidant, anestezic, anti-inflamator, anti-tumoral, anti-cancerigen, hepatoprotector, cicatrizant, imuno-biostimulator, antispastic, tonic al vaselor capilare si regenerator al tesuturilor. Datorita acestor proprietati terapeutice deosebite, propolisul este folosit inca din antichitate in medicatia umana.

Studiile recente privitoare la proprietatile propolisului i-au uimit pe oamenii de stiinta: nu mai putin 9 specii de ciuperci parazite, 21 de bacterii, 30 de tipuri de virusuri si varietatile lor sunt distruse de catre propolis, care este cel mai puternic medicament antiinfectios cunoscut. Eficienta acestui preparat natural  a fost demonstrata in cel putin de 200 de afectiuni, fiind un bun stimulator al refacerii tesuturilor afectate de rani, degerături, taieturi și mai ales arsuri. Propolisul înlatura sangerarile gingiilor si vindeca mucoasa bucala. Balsamul de propolis protejeaza împotriva radiatiilor Roentgen si de alta natura.

Remarcabil este faptul ca, datorita variabilitatii compozitiei sale, propolisul i-si mentine nealterata capacitatea antimicrobiana, fata de antibioticele de sinteza, la care bacteriile dezvolta în timp rezistenta, fiind nevoie de introducerea periodica de noi antibiotice. In prezent are o larga aplicare in terapeutica medicala sub forma de extrat alcoolic de propolis, tinctura de propolis, apa de propolis, spray de propolis,  pulbere de propolis, miere cu propolis, dar si in forma bruta.


Posted by on in propolis brut, produse apicole.

comments powered by Disqus