miere de albine in mana

Cele mai des mentionate binefaceri ale mierii sunt capacitatea de a intari sistemele naturale de aparare ale organismului, de a lupta impotriva oboselii si facilitarea efortului.

Acestea sunt si principalele motive pentru care apiterapeutii recomanda consumul regulat de miere de albine, si chiar inlocuirea definitiva a zaharului cu miere. Toti sunt de acord asupra unui aspect: consumul regulat de miere nu este periculos pentru sanatate – chiar daca, bineinteles, mierea este contraindicata diabeticilor.

Insa ideea ca mierea consumata regulat ar ingrasa s-a dovedit gresita. Mierea se digera usor, deoarece contine glucide ce trec imediat in sange si, datorita enzimelor sale, favorizeaza asimilarea altor alimente. In plus, ajuta la fixarea calciului, indispensabil pentru sanatatea oaselor, de unde si beneficiile pe care le aduce copiilor si batranilor.

S-a demonstrat ca calmeaza tusea si ajuta la vindecarea afectiunilor gatului si ale bronhiilor. Insa ea are, deopotriva, proprietati laxative, sedative, antiseptice si cicatrizante.

miere si albine.jpg

Datorita calitatilor sale mierea poate fi folosita in tratarea unor neplaceri des intalnite, precum problemele de transit intestinal, insomniile pasagere, rani si arsuri, acneea sau pielea uscata si crapata.

Adunati in cadrul Societatii Europene de Apiterapie, medicii si terapeutii specializati in domeniu recomanda totusi sa nu se foloseasca in astfel de scopuri miere care a fost incalzita la o temperatura de peste 40oC, temperatura dincolo de care enzimele sunt in mare parte distruse.

Din punctul lor de vedere, o miere procesata industrial, pasteurizata, si-a pierdut o buna parte din influenta pozitiva asupra sanatatii.

Ce miere alegem?

Intrebarea daca o miere monoflora (salcam, tei, coriandru, etc.) are aceleasi calitati curative cu ale plantei din care provine starneste inca vii dezbateri.

sortimente de miere.jpg

Unii considera ca originea florala conteaza prea putin si ca e inutil sa alegem o miere in detrimentul alteia, pentru o anumita boala. Altii, in schimb, sustin ca o miere monoflora contine principiile active ale platei de origine. Acestia prescriu, de exemplu, mierea de salcam impotriva oboselii, mierea de tei si mierea de mana pentru durerile in gat, mierea de trifoi pentru cesterea rezistentei fizice in cazul sportivilor, mierea de rapita in caz de arsuri sau intepaturi de insecta etc.

Indiferent daca o asemenea teorie va fi sau nu validata intr-o zi de mediile stiintifice, e vorba doar de gradul de eficacitate, orice miere fiind benefica pentru afectiunile minore mentionate mai sus.

 


Posted by on in albine, proprietatile, mierii.

comments powered by Disqus