implant dentar

De la introducerea sa in 1971 de catre Branemark, implantul dentar a avut parte de o evolutie remarcabila la acest moment existand peste 80 de companii producatoare de circa 220 de branduri de produs. Printre principalele caracteristici care diferentiaza intre diversele tipuri de produse de acest tip se numara tipul materialului folosit, forma acestuia, marimea si, poate cel mai important, tehnica de implantare pe care o presupune. In cadrul acestui articol ne propunem sa prezentam doar doua dintre cele mai importante tipuri de implant, considerate de catre literatura de specialitate ca fiind cele cu cea mai ridicata rata de succes, conform unor studii efectuate pe o perioada de 10 ani.

Implantul osteointegrat Branemark este un tip de implant sub forma de surub fabricat din titan comercial pur, avand la suprafata microiregularitati produse mecanizat. Acesta a facut obiectul a peste 150 de lucrari de specialitate demonstrandu-i-se eficacitatea in ceea ce priveste fixarea in tesutul osos, fixare care se petrece chiar si fara ajutorul tesutului fibros. In ceea ce priveste procedura de implantare aceasta presupune o perforare in trepte a tesutului osos, urmata de o filetare a canalului astfel obtinut efectuata la maxim 15 rotatii pe minut cu scopul de a preveni incalzirea. S-a demonstrat ca o temperatura crescuta a elementului la momentul introducerii in tesutul osos afecteaza integrarea ulterioara a acestuia (Eriksson & Albrektsson, 1984). Čšesutul moale este suturat peste implantul nou introdus si abia la o a doua procedura chirurgicala sunt fixati pilonii de care se conecteaza proteza dentara. Ratele de succes reportate in cazul acestui de tip de produs sunt de peste 95% dupa 5 ani de viata si circa 91% dupa circa 10 ani de viata (Adell et al., 1981). In opinia specialistilor, aceasta rata inalta de succes se datoreaza in principal accentului pus pe controlul procedurii chirurgicale.

Implantul de tip ITI (International Team for Implantology) se prezinta sub forma unui cilindru sau surub gol pe interior, dublu sau simplu, si este confectionat din titan avand suprafata pulverizata cu jet de plasma pentru a inlesni integrarea osoasa. Aceste sunt fixate in os printr-o procedura chirurgicala atent controlata pentru a minimiza traumele la nivelul tesutului si permit incarcarea cu materialul prostetic imediat dupa finalizarea procedurii, prin urmare, fara a fi necesara o noua interventie chirurgicala ulterioara.

Acestea sunt recomandate in special pentru insertia in osul mandibulei si mai putin in osul maxilar. Ratele de succes reportate in cazul acestui tip de implant dentar se situeaza in jurul cifrei de 95% (Kraekeler, 1986). Spre deosebire de implantul Branemark, succesul acestuia pare a se datora in principal caracteristicilor tehnice ale produsului in sine care ofera totodata si avantajul unei proceduri mai putin costisitoare.

Trebuie mentionat ca desi aceste tipuri prezinta ratele de succes cele mai crescute, ele nu difera foarte mult de cele reportate in cazul altor tipuri de implanturi existente pe piata. Astfel, produse precum modelul Tubingen din ceramica pe baza de aluminiu, modelul din oxid de aluminiu monocristal, implantul cu lama aerisita si cel din carbon vitrificat au obtinut rate de succes cuprinse intre 80% si 85% la perioade mai mari de 5 ani de zile (Albrektsson et al., 1986).

Desi o buna perioada de timp accentul a cazut in principal asupra tehnologiei de fabricatie, ulterior trecandu-se la imbunatatirea procedurilor chirurgicale, in zilele noastre tendinta generala este catre o abordare integrata a problemei, incercandu-se aducerea in prim plan si a altor factori care influenteaza succesul unei astfel de interventii, cum ar fi cei care tin de pacient (istoric medical, prezenta biomaterialului, fumatul, alcoolismul etc.).

Citeste mai multe despre implantul dentar pe stomproced.ro.


Posted by on in implant dentar.

comments powered by Disqus